top of page
Obrázek autoraliskovaradka

Taneční výzva Poznej samu sebe skze tanec

Vytvořila jsem pro vás, ženy, taneční výzvu na měsíc srpen. Budeme se skrze pohyb, skrze tanec poznávat, dávat pozornost našemu tělu, přítomnému okamžiku a dám vám tipy, které můžete implementovat do svého každodenního programu.



Dlouho jsem přemýšlela, co bych mohla pro vás ještě vytvořit. Napadla mě jednoduchá výzva, kdy každou srpnovou středu přidám jedno kratší video na určité téma. Každé téma má určitý smysl pro poznání sebe sama. Doporučuju videa sledovat v daném pořadí - od prvního po poslední. Samozřejmě můžete videa přeskakovat podle toho, jak to cítíte. Ale sestavila jsem je tak, abychom začaly od základu a postupovaly dál.


V prvním videu se budeme uzemňovat, budeme ze sebe dostávat tlaky a následně se ukotvovat. Považuju za důležité být ve spojení se zemí a taky sama se sebou. Právě toto spojení budeme navazovat prostřednictvím tance. Důraz bude kladen na chodidla, na vnímání chodidel a jejich kontakt s podlahou. Když totiž nevnímáme naše chodidla, tak trochu nevíme, kde jsme, nemáme kotvu, lítáme, ulítáváme si a chybí nám ten základ, kam se můžeme vrátit. Chybí nám něco, čeho se můžeme držet. Chybí nám zkrátka kotva, která nám nedovolí se ztratit. Když jsme uzemněné a cítíme naše chodidla, můžeme uvolnit zbytek těla, můžeme nechat zbytek těla tvořit. Máme totiž jistotu, že neupadneme. Máme svůj základ. V rámci prvního videa taky ze sebe setřepeme tlaky, nepříjemno, stres. Je to důležitý krok pro uvolnění těla. Já, když cítím stres, tlak, tak se nemůžu uvolnit a zároveň se cítím neukotvená, protože moje pozornost se ubírá právě na ten stres, na ten tlak. Když však ze sebe tohle všechno vytřepu, vydupu, setřesu.... hned se mi tělo uvolňuje a já se můžu soustředit i na jednotlivé části těla, v našem případě na chodidla.


Druhé video bude hlavně o aktivaci pánve, našeho lůna. Naše pánev je naše centrum. Když je naše lůno stažené, neproudí v nás energie. Můžeme být unavené, podrážděné, můžeme pociťovat nedostatek kreativity, inspirace a hlavně radosti. Často to bývá tak, že se své pánvi moc nevěnujeme. Já jsem se jí taky dlouhá léta nevěnovala. Dělala jsem sice africké tance, kde jsem hodně tančila právě pánví... ale ve skutečnosti jsem se jí nevěnovala. Nevěnovala jsem se jí vědomě. Nevšímala jsem si jí. Až v posledních letech jsem si uvědomila, že jsem svoje lůno spíše ignorovala, potlačovala jsem jeho přítomnost, brala jsem jej jako přítěž... Pravdou také je, že za mnohá léta se mi do pánve, do lůna uložily bolesti, trápení, traumata... Proto vidím velký smysl v tom věnovat se svojí pánvi. Uvolňovat bolesti, trápení a traumata, která se nám za léta zde uložila. A taky tvořit. Když totiž dostaneme ven svoje bolesti, můžeme začít tvořit něco nového. Můžeme ve svém lůně zase zapálit ten oheň tvořivosti, lásky a života. Zažehnout jiskru radosti a energie, která nám často v životě chybí. A právě proto jsem věnovala druhé video aktivaci pánve a zažehnutí ohně.


Jakou část těla míváme také hodně staženou, strnulou? Hrudník... potažmo naše srdce. Budu mluvit za sebe: Vytvořila jsem si kolem svého srdce nepropustný tvrdý obal, protože jsem se bála, že budu zraněná, zklamaná,... Odpojila jsem se od citů, od emocí, od sebe sama. Nyní se učím otevírat své srdce, změkčovat ho, rozbíjet tu krustu kolem a dát svým emocím průchod. K tomu mi pomáhá uvolňování hrudníku a tanec hrudníkem. S hrudníkem a srdcem hodně souvisí i naše ruce, naše paže. Jsou totiž prodloužením srdce. Proto se budeme ve třetím videu věnovat hrudníku, dechu a tanci rukama. Budeme otevírat naše srdce.



Poslední video je spojením všeho předešlého. Uplatníme jak ukotvení, tak pohyby pánve či hrudníku a paží. Budeme se hýbat celým naším tělem. Budeme vnímat, co cítíme, co potřebuje jít ven. Budeme vyjadřovat samy sebe. A o co půjde? Co budeme dělat? To si nechám jako tajemství. Ať se máte na co těšit!


Všechny techniky, které uvidíte, můžete zkoušet každý den, nebo dvakrát týdně, jednou... Frekvence záleží na vás. Jelikož je to ale výzva, bylo by super, kdybyste se trošku hecly :D.


Doporučuju dané tance dělat aspoň dvakrát týdně. Myšlenka je, že vyjde video a vy ho budete zkoušet buď aspoň dvakrát týdně nebo klidně každý den. Další video pak opět stejným způsobem. Po uplynutí výzvy si můžete samy určit, kterou techniku chcete dělat, zda uzemnění nebo třeba otevírání srdce nebo třeba klidně všechny techniky po sobě v jeden den. Moje doporučení je implementovat pak tato 4 videa do jednoho týdne. Říct si, že jeden den se budete uzemňovat, jiný den aktivovat pánev, další den se budete věnovat srdci a poslední den pak poslední technice. Můžete tak efektivně poznávat samy sebe, každý týden, dostávat se hlouběji a hlouběji.


Vše, co uvidíte ve výzvě, a mnohem víc děláme společně na mých kruzích nebo na workshopech. Účastnice vedu do pohybu, do imaginací s tancem spojených, ukazuju a dávám tipy, jak se poznávat skrze intuitivní tanec. Pokud tě to zaujalo, více informací najdeš na mém webu v sekci "Nabídka".


Těším se na výzvu a těším se, že se setkáme osobně třeba ženském kruhu.


Mimochodem - od září připravuju cyklus ženských kruhů V rytmu duše. Budou to 4 setkání od září do prosince. Budeme hodně tancovat, sdílet a budeme se zabývat tématy, která poskytnou hluboký zážitek a hlavně cestu sama k sobě.

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page